Određivanje kritične sile izvijanja za štap skokovito promjenjivog poprečnog presjeka analitičkim pristupom i metodom konačnih razlika (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2025)
U radu se određuje Eulerova kritična sila izvijanja štapova skokovito promjenjivog poprečnog presjeka primjenom analitičke metode i metode konačnih razlika. Usporedbom rezultata utvrđeno je da numerička metoda daje nešto niže, konzervativne vrijednosti kritične sile. Rezultati rada predstavljaju doprinos u analizi izvijanja elemenata složene geometrije i mogu poslužiti za validaciju numeričkih modela.
Keywords: kritična sila; izvijanje; skokovito promjenjiv poprečni presjek; analitička metoda; metoda konačnih razlika