Analitičko rješenje problema čistog savijanja ortotropne mikropolarne ploče (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2024)
Pri analizi problema čistog savijanja ploče moguće je uočiti kako se, za cilindrično savijanje, prostorni problem može svesti na problem ravninskog stanja deformacija. Za takav problem rubnih vrijednosti Cosseratovog kontinuuma potrebna su tri materijalna parametra: Youngov modul elastičnosti, Poissonov koeficijent i karakteristična duljina za savijanje. Ovdje razmatramo ortotropni oblik takvog problema, gdje su dva Youngova modula, četiri Poissonova koeficijenta i jedna karakteristična duljina za savijanje dovoljni za definiranje matematičkog modela problema. Predstavljene su opće jednadžbe izotropnog mikropolarnog kontinuuma, te je analitičko rješenje za problem čistog savijanja mikropolarne ploče generalizirano na slučaj ortotropne mikrostrukture. Definiranjem omjera rubnih uvjeta distribuiranih sila i distribuiranih momenata potrebnih za stanje čistog savijanja dobiveno je rješenje u zatvorenom obliku, izraženo preko funkcija pomaka, deformacija i naprezanja. Prikazano je da se uvođenjem materijalne izotropije izvedeni izrazi svode na poznate izotropne rezultate.
Keywords: ortotropni mikropolarni kontinuum; nalitičko rješenje čistog savijanja; karakteristična duljina za savijanje