Modeliranje ljepila koristeći nelinearne štapne elemente kod problema raslojavanja u Modu I (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2020)
U ovome radu predstavljen je brz i jednostavan model konačnih elemenata za opis raslojavanja u modu I u zasječenim dvoslojnim grednim konstrukcijama s kontaktnim materijalom među slojevima. Element rešetke iz knjižnice elemenata programa FEAP obogaćen je korisničkim materijalnim modelom koji opisuje bilinearni model kohezivne zone, a u kojem je rasterećenje omogućeno definiranjem varijabli koje pamte povijest odgovora. Gredni sloj opisan je linearnim Timoshenkovim grednim elementom. Metodu koristimo za opis razvoja oštećenja u kontaktnom sloju, koji može biti izrađen od duktilnog ili krtog materijala. Metoda je robusna za duktilne kontaktne materijale, a krti materijali zahtijevaju drugačiji pristup, prilagođen takvim materijalima. Rezultati su ocijenjeni usporedbom s raspoloživim analitičkim i numeričkim rješenjima s kojima je uočena dobra podudarnost.
Keywords: test dvostruke konzole; razvoj pukotine; model kohezivne zone; ugradnja u FEAP