Zaštita krških izvorišta vode za piće u Istri izgradnjom sustava odvodnje za mala ruralna naselja (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2019)
Odvodnja otpadnih voda u Republici Hrvatskoj s ukupno 6.762 naselja grupirana je u 736 aglomeracija, od čega 468 aglomeracija ima opterećenje do 2.000 ekvivalent stanovnika (ES). Iako se zahtjevi Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda odnose provenstveno na aglomeracije veće od 2.000 ES, neophodno je adekvatno zbrinjavati otpadne vode i manjih aglomeracija, pogotovo u osjetljivim područjima kao što su zone sanitarne zaštite izvorišta vode za piće. U cilju zaštite izvorišta vode u Istarskoj županiji izrađena je studija „Organizacija, izgradnja i održavanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za mala naselja u obuhvatu vodozaštitnih područja u Istarskoj županiji" te je osnovano trgovačko društvo IVS – Istarski vodozaštitni sustav d.o.o., koje je u vlasništvu svih gradova i općina Istarske županije čiji je zadatak realizacija navedene Studije. Studija obuhvaća 173 naselja u zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće na području Istre, u kojima živi oko 38.000 stanovnika. U ovom radu će se prikazati rješenja dvaju sustava odvodnje otpadnih voda za mala naselja u Istri koja su izrađena u okviru dvaju diplomskih radova: sustav za naselje Loborika i sustav za naselja Rapavel, Anžići i Smolići. Cilj rada je istaknuti problematiku zaštite izvorišta vode za piće u kršu, mogućnosti zaštite izvorišta izgradnjom odgovarajućih sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, probleme koji se javljaju pri projektiranju razdjelnih sustava odvodnje otpadnih voda za aglomeracije manje od 2.000 ES kao i probleme koji se mogu očekivati u budućnosti pri korištenju sustava.
Keywords: sustav odvodnje; uređaj za pročišćavanje otpadnih voda; Istarski vodozaštitni sustav; zaštita krških izvorišta; aglomeracije manje od 2.000 ES; jk; klč; n