(untitled) (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2025)
Tematika ovog rada vezana je za velike promjene i povećanja cijena u građevinskom sektoru koja su u razdoblju od 2019. do 2024. godine ozbiljno narušila realizaciju građevinskih projekata. U radu je izvršena analiza kretanja cijena armiranobetonskih radova za navedeno razdoblje na stvarnom primjeru građenja obiteljske kuće u Republici Hrvatskoj. Cilj rada obuhvaća utvrđivanje načina na koji tržišna kretanja utječu na cijene izdvojenih građevinskih radova, kao i utvrđivanje ključnih elemenata koji ponajviše doprinose promjenama u ukupnoj cijeni. Kao podloga za izračun cijena po godinama korištena je projektna dokumentacija odabranog projekta, a sama cijena je računata standardnom metodom dodatne kalkulacije s primjenom obračunskog faktora. Prema dobivenim rezultatima, unutar promatranog razdoblja, ukupna cijena armiranobetonskih radova narasla je za oko 93 %. Najveći udio u ukupnoj cijeni radova imaju troškovi materijala od čak 84 %. Uzroci promjena cijena obuhvaćaju razne geopolitičke, zdravstvene i prirodne nepogode, kao što su pandemija koronavirusa, potresi, rat u Europi i drugi posljedični događaji. Kako bi se posljedice nestabilnosti tržišta umanjile, predlaže se fleksibilnije ugovaranje radova, kao i kvalitetnije planiranje te upravljanje građevinskim projektima.