(untitled) (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2025)
Još od samog njegova otkrića beton je jedan od najkorištenijih građevinskih materijala u svijetu, ako ne i najkorišteniji. Danas postoje mnoge vrste betona, kao što su armirani beton (AB), beton visokih uporabnih svojstava (BVUS), beton visokih čvrstoća (BVČ), samo-zbijajući beton (SCC), laki beton, beton od recikliranog agregata, itd. Među ovim različitim vrstama betona, beton ojačan vlaknima (BOV) tema je brojnih istraživanja. Ova vlakna služe kao ojačanje betona na sličan način kao armaturne šipke – njima se premošćuju pukotine u betonu. Bez obzira na dobra svojstva betona kao materijala, on posjeduje neke slabosti kao što je mala vlačna čvrstoća. Ojačavanjem betona vlaknima nastoji se poboljšati njegovu vlačnu čvrstoću, te se u tu svrhu koriste različite vrste vlakana: čelična, staklena, sintetička, karbonska i prirodna vlakna. U ovom radu dan je pregled korištenja tih vlakana u svrhu dobivanja BVVS-a s osvrtom na njihov utjecaj na mehanička svojstva dobivenog materijala: tlačnu, vlačnu i savojnu čvrstoću.