(untitled) (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2025)
U radu se analizira dinamički odziv portalnog okvira sastavljenog od krutih blokova povezanih elastičnim vezivima. Razvijen je nelinearni numerički model temeljen na diskretnoj kinematici i implementiran u Pythonu, uz simulaciju odziva pomoću Newmarkove metode. Eksperimentalna ispitivanja provedena su radi validacije modela. Rezultati potvrđuju njegovu primjenjivost za analizu blokovskih sustava i pružaju osnovu za proširenje na nelinearno ponašanje spojeva.