(untitled) (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2025)
U ovom radu predstavljeni su novorazvijeni četverokutni konačni elementi proizvoljnog reda za linearnu vibracijsku analizu 2D mikropolarnog kontinuuma, pri čemu se za interpolaciju polja pomaka razmatraju dvije vrste funkcija temeljenih na konceptu nepomičnog pola: originalna i poboljšana (vezana) interpolacija. Razvijeni elementi s 4 i 9 čvorova korišteni su za diskretizaciju nekoliko sustava. Njihove konvergencijske krivulje za prve 2 prirodne frekvencije odabranih primjera kritički se uspoređuju s rezultatima dobivenim Lagrangeovim elementima.