(untitled) (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2025)
Zidane konstrukcije pokazuju veliku ranjivost uslijed potresa. U ovom radu naglasak je stavljen na mehanizme otkazivanja zidova izvan ravnine, koji se javljaju zbog nedovoljne povezanosti zidova i stropova. Analizirani su sljedeći mehanizmi otkazivanja zidova izvan ravnine: i) prevrtanje zida pročelja, te ii) prevrtanje zida pročelja s bočnim zidom. Provedena je parametarska analiza te su izrađeni dijagrami faktora aktivacije mehanizma i spektralnog ubrzanja. Analiza se temelji na definiranju geometrije blokova koji su uključeni u mehanizam, rubnim uvjetima i opterećenju zida. Faktor aktivacije mehanizma može se dobiti primjenom principa virtualnog rada ili pomoću uvjeta ravnoteže momenta prevrtanja i stabilizirajućeg momenta. Na temelju faktora aktivacije mehanizma dobiva se vrijednost spektralnog ubrzanja aktiviranja mehanizma koja treba zadovoljiti kriterije graničnih stanja. Razmatran je i učinak stabilizirajućih horizontalnih sila u obliku zatega u ravnini stropne konstrukcije.