(untitled) (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2025)
Ovaj rad bavi se istraživanjem utjecaja superplastifikatora na obradivost i mehanička svojstva cementnog morta pri starosti od 2 i 7 dana. Cilj istraživanja bio je ispitati kako različiti udjeli i načini (vrijeme) doziranja superplastifikatora utječu na svojstva svježeg i očvrslog morta, s naglaskom na tlačnu i vlačnu čvrstoću te obradivost. Superplastifikator je dodavan u udjelima od 0 %, 0,5 % i 1 % s obzirom na masu cementa, dok je vodocementni omjer u svim mješavinama držan konstantnim. Rezultati pokazuju da su mješavine s dodatkom superplastifikatora ostvarile veće tlačne i vlačne čvrstoće te obradivost u usporedbi s referentnim mješavinama bez dodatka. Posebno je uočeno da je učinkovitost aditiva značajno veća kada se dodaje zajedno s vodom u početnoj fazi miješanja sastojaka morta, dok je naknadno dodavanje u već izmiješanu svježu mješavinu rezultiralo manjim porastom čvrstoće. Ovi rezultati ukazuju na važnost ne samo pravilnog doziranja, već i načina primjene superplastifikatora. Navedeno upućuje da dodatak superplastifikatora pozitivno utječe na obradivost i mehanička svojstva morta, pri čemu pravilno projektiranje mješavine te odabir količine i optimalnog trenutka dodavanja aditiva igraju ključnu ulogu u postizanju željenih svojstava.