(untitled) (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2025)
Naselje Drivenik smješteno je u zaleđu grada Crikvenice, unutar administrativnih granica Vinodolske općine. Trenutno na tom području ne postoji sustavno rješenje za odvodnju otpadnih voda; umjesto toga, otpadne se vode zbrinjavaju individualno, putem septičkih jama, što dugoročno nije održivo s aspekta zaštite okoliša i javnog zdravlja. U sklopu ovog rada predloženo je idejno rješenje sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda naselja Drivenik. Cilj predloženog rješenja je zadovoljiti tehničke zahtjeve vezane uz izvedbu priključaka i savladavanje prepreka na terenu duž trase kanalizacijske mreže uz istodobnu optimizaciju duljine i profila kanalizacijskih kolektora te minimiziranje potrebe za izgradnjom dodatnih objekata. Sukladno prijedlogu Prostornog plana Vinodolske općine, otpadne vode naselja Drivenik predviđeno je odvoditi do centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Crikvenice. Implementacijom predloženog sustava odvodnje omogućilo bi se učinkovito i ekološki prihvatljivo prikupljanje, transport, obrada i ispuštanje otpadnih voda, uz racionalizaciju troškova izgradnje i održavanja sustava. U okviru rada izrađena je situacijska shema sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda naselja Drivenik, svi relevantni hidraulički i statički proračuni kolektora te proračuni crpnih stanica. Također, sastavljen je i pripadajući aproksimativni troškovnik planiranih radova za implementaciju predloženog sustava.