(untitled) (Zbornik radova (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci), 2023)
Grad Bakar je uređenjem dijela obale kao javnog prostora na suvremen način transformirao prostor obale koji se donedavno koristio isključivo u industrijske svrhe. Iako se čini da s razvijenim i velikim gradom poput New Yorka nema usporedivih značajki, u ovome će se radu prikazati dvije studije slučaja koje dokazuju suprotno. Cilj rada je prikazati usporedbu i rezultate dviju transformacija industrijskog obalnog područja. Istraživanje obuhvaća metode transformacije obalnih prostora na način da postanu građanima dostupni i značajno utječu na poboljšanje kvalitete života stanovnika i urbanog prostora grada. U radu se prikazuju primjene određenih metoda prilikom planiranja, projektiranja i uređenja prostora, kao i usporedivi rezultati različitih mjerila transformacije obale.